fbpx

Výrobcovia elektroniky chcú hrať v automotive prvé husle

Manažérska literatúra miluje prevratné zmeny v biznis modeloch. Ako DELL obišiel distribútorov a začal predávať zákazníkom priamo; ako Airbnb obrátilo naruby sektor ubytovania; ako Apple zmenilo hudobný priemysel. Väčšinou sú tieto zmeny s veľkou slávou popísané až ex post, jednu z nich však možno zažívame pred našimi očami. Je zaujímavá o to viac, že sa týka automobilového priemyslu, ktorý tvorí ťažisko slovenského hospodárstva.

Nejde o posun smerom k elektromobilom – tam je trend zrejmý, ale aj o to, kto ich bude vyrábať. Konkrétne výrobcovia elektroniky už nechcú byť len jednými z mnohých dodávateľov. Chcú hrať v automotive prvé husle a skladať celé autá, alebo aspoň ich podstatné časti. Veľkú iniciatívu spustil najväčší svetový výrobca elektroniky Foxconn vytvorením priemyselnej aliancie MIH. Jej cieľom je vytvoriť softvérovú a hardvérovú platformu pre výrobu elektrických áut. Aliancia dnes zahŕňa vyše 1700 spoločností, počnúc softvérovými gigantmi ako Arm, cez nemeckého dodávateľa plastických komponentov Konzelmann, až po partnerstvo so Stellantis.

Čo hrá v prospech výrobcov elektroniky:

  • Znižovanie zložitosti: elektromobil tvorí cca 20 000 komponentov, kým klasické auto 30 000. Zladiť ich do bezchybného výrobku bude preto jednoduchšie.
  • Rastúce zastúpenie elektroniky a rôznych softvérov v autách. Ak sú od rôznych dodávateľov, vznikajú problémy s ich integráciou.
  • Dodávateľský model just-in-time považujú za prekonaný (nízka flexibilita výroby počas koronakrízy, aktuálny nedostatok čipov). Odpoveď vidia v riadení vertikálne integrovaných dodávateľských reťazcov. Má to priniesť rýchlosť, kratšie výrobné cykly a riešiť spomínaný problém s integráciou softvéru.

Čo zostáva prekážkou:

  • Nedostatočné kompetencie v spoľahlivej a efektívnej výrobe mechanických častí.
  • Problém s ďaleko prísnejšími bezpečnostnými štandardmi – pokazený notebook skrátka vymeníte, ale iná vec je pokazený softvér v samoriadiacom elektromobile.
  • Problémy s výrobnými kapacitami po celom svete, pretože preprava hotových áut je niečo iné ako preprava napr. mobilov. (nehovoriac o vysokých clách)
  • Tradičné automobilky tiež nespia. Idú na to z opačného konca a snažia sa zabezpečiť si dostatočné kapacity v oblasti elektroinžierstva a softvéru. (napr. veľké plány a obrovské investície Volkswagenu)

Do toho – zatiaľ v malom – zapadajú aj plány nitrianskej fabriky Foxconn. Tá oznámila zámer vyrábať popri televízoroch aj dosky plošných spojov (teda čipové súpravy) pre elektromobily. Riaditeľ fabriky Peter Hrčka vraví, že „je to pre nás veľmi zaujímavý biznis, lebo na ceny spotrebnej elektroniky je oveľa väčší tlak ako na ceny automobilov. (…) Ak bude rozvoj elektromobility v Európe napredovať tak ako v posledných rokoch, tak po našich doskách plošných spojov tu bude veľký dopyt.“

Juraj Ďurina

SME Business Consultant

Som súčasťou tímu, ktorý radí pri zefektívňovaní organizácií, zlepšovaní služieb zákazníkom a rozvoji biznisov malých a stredných podnikov.

Prihláste sa na odber noviniek

Podobné články